arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcheckfacebooklinkedinorangetalentsearchtwitter Ga naar content
Menu

Column RecyclePro, nr. 3 2024 - Earth Overshoot Day

Stel je voor: jij hebt thuis een blik vol smakelijke koekjes (vul je eigen favoriete snack in) en daar moet je het hele jaar mee doen. Dan is het natuurlijk niet zo handig als je ergens in juli alles opgegeten hebt. Want op is op. Of ga je dan de koekjes van volgend jaar alvast opeten?

Column RecyclePro, nr. 3 2024 - Earth Overshoot Day

Van lineair naar curculair
Jaarlijks produceert de aarde grondstoffen en daar zouden we het hele jaar mee kunnen doen. Wist jij dat de productie afgelopen week (1 augustus 2024) al op was? Oftewel, het was Earth Overshoot Day; de dag waarop wij alle grondstoffen die de aarde in één jaar kan produceren, hebben verbruikt. En nog erger: 23 maart was het in België al op en in Nederland op 1 april. En komende 5 september is het Plastic Overshoot Day. Onderzoeksorganisatie Global Footprint Network rekent dit allemaal uit.

En toch blijven we verbruiken. Daarom is het zo belangrijk dat we van een lineaire naar een circulaire economie gaan. En dat doel streven wij na met onze plastics. De plastic recycling industrie is hard bezig de verschillende kunststoffen van elkaar te scheiden en geschikt te maken voor nieuwe producten. Een prachtige uitdaging! Maar het is nog even wachten tot die wet- en regelgeving ingevoerd wordt.

En zolang dat er nog niet is: gaan we dan wachten en ‘koekjes eten’? Of zijn we zo verstandig om andere oplossingen te zoeken? Een dag als Earth Overshoot Day schreeuwt toch om urgentie? Wachten we totdat de wet verplichtingen oplegt of kiezen we voor producten waarin ook circulaire grondstoffen worden toegepast? Want door dit te doen sluiten we de cirkel en creëren we samen een circulaire economie.

Samen doen
Het is mijn persoonlijke drive om plastic meer circulair te maken en hiermee de wereld een beetje beter te maken. Dat doe ik bij Plastic Recycling Van Werven, maar dat kan ik niet alleen. We moeten het samen doen! Samen zorgen voor een meer circulaire wereld op het gebied van plastics. En misschien vind je de vergelijking met koekjes ietwat kinderachtig. Dat mag. Eet gerust vandaag nog een koekje. Maar denk bij elke snack die je neemt aan Earth Overshoot Day.

Eric van Roekel, sinds 1 december 2023 de nieuwe Managing Director bij Van Werven Plastic Recycling Holding.

 

Terug naar overzicht
Verder lezen