arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcheckfacebooklinkedinorangetalentsearchtwitter Ga naar content
Menu

Een circulaire economie creëer je samen

De eerste helft van 2024 zit er alweer op. We kijken terug op wederom een bijzondere periode in de wereld van plastic recycling. We zien dat de prijzen nog steeds niet doorbreken en onder het gewenste niveau blijven. De voornaamste oorzaak hiervan zijn de lage tarieven van primaire grondstoffen. Het gevolg is dat de voorraden van circulaire grondstoffen blijven oplopen. Dat heeft direct effect op de liquiditeit van bedrijven, waardoor investeringen verder worden uitgesteld.

Daarom doe ik opnieuw een oproep aan de markt: ga circulaire grondstoffen toepassen! Alleen op die manier kunnen we de gewenste circulaire economie voor plastics creëren. In Europa zien we veel mooie initiatieven om meer plastic uit diverse afvalstromen circulair te maken, zowel vanuit de overheid als vanuit de industrie. Hiermee zien we ook een groot potentieel volume beschikbaar komen voor recycling. Al die tonnen kunststof moeten worden verwerkt en daardoor wordt de noodzaak om op te schalen steeds duidelijker!

 

Heldere doelen
In de media hebben we de laatste tijd ook moeten lezen dat een aantal bedrijven in de plastic recyclingindustrie het hoofd niet boven water kon houden. Dit is natuurlijk verschrikkelijk om te zien, maar het is ook een signaal dat de businessmodellen voor plastic recycling flexibel moeten zijn om te kunnen overleven. De doelen zijn helder: in 2030 willen we 55% van het plastic circulair hebben gemaakt. Dit klinkt nog ver weg, maar 2030 is al over circa 75 maanden! Om de doelen te halen moeten we door. We moeten investeren en opschalen, innoveren om de processen en technologieën te verbeteren. En we moeten meer gaan samenwerken, zodat de onderliggende businessmodellen voor alle partijen gunstig zijn. Alleen dan zullen we onze doelen bereiken. Wij gaan er mee aan de slag en we nodigen de hele markt – zowel industrie als overheid – uit om met ons mee te doen en samen te werken aan échte oplossingen.   

Terug naar overzicht
Verder lezen